Mladinke in mladinci srednjeevropski prvaki

Mladi slovenski odbojkarji in odbojkarice so se na srednjeevropskem prvenstvu MEVZA v Mariboru veselili naslova srednjeevropskih prvakov. Naša dekleta so v velikem finalu, s 3:0 (19, 18, 11) premagale Hrvatice, naši fantje so bili, s 3:0 (10, 24, 18), uspešnejši od Čehov

Slovenski odbojkarji in odbojkarice so srednjeevropsko prvenstvo MEVZA odigrali na visoki ravni. Fantje so po vrsti premagovali vse tekmece in se na koncu veselili petih zmag, na katerih nasprotnikom niso oddali nizi niza. Za uvod so bili varovanci Iztoka Kšele boljši od Hrvatov in Slovakov, nato so slavili še nad Madžari in Čehi ter se uvrstili v veliki finale.

foto: Grega Wernig

V njem so se znova srečali z izbrano vrsto Češke in prišli do nove zmage, tudi tokrat s 3:0. V prvem nizu češki odbojkarji niso imeli nobenih možnosti, saj so nabrali vsega 10 točk, prepričljiva zmaga pa je nekoliko uspavala našo izbrano vrsto, zato smo spremljali razburljivo končnico, v kateri so Slovenci zmagali s 25:24. Zadnji, tretji, niz je bil bolj kot ne formalnost, naši fantje so ga dobili s 25:19 in se okitili z naslovom srednjeevropskih prvakov.

foto: Grega Wernig

Tretje mesto so osvojili odbojkarji Hrvaške, ki so s 3:2 (-21, -22, 19, 24, 14) premagali Madžare. Za najboljšega igralca prvenstva je bil izbran Slovenec Rok Možič.

Reprezentanca Slovenije: Urban Hafner, Rok Možič (oba OK Maribor), David Novak, Žan Bedrač (oba OK Panvita Pomgrad), Črt Rozman, Klemen Šen (oba OK Brezovica), Kristjan Herodež, Jaka Udrih, Gal Ibrišimovič (vsi OK Šempeter), Enej Rutar (OK Črnuče), Tilen Založnik (OK Slovenska Bistrica), Vid Ramšak (OK Fužinar). Selektor: Iztok Kšela.

foto: Grega Wernig

Slovenske odbojkarice so bile le za odtenek manj uspešne od naših fantov, saj so si prav tako priigrale pet zmag, a so se morale zanje nekoliko bolj potruditi, tekmicam pa so oddale tudi nekaj nizov. Varovanke Borisa Klokočovnika so prvi obračun na prvenstvu odigrale proti Češki in slavile z 2:1, z enakim rezultatom so nato odpravile še Madžarsko. Sledila je tekma proti Hrvaški, ki je dobila prvi niz, v drugem in tretjem so si Slovenke zagotovile še tretjo zmago, za konec prvega dela prvenstva pa so bile naše odbojkarice boljše še od Slovakinj, in sicer s 3:0.

foto: Grega Wernig

V velikem finalu so se naša dekleta še enkrat srečala s Hrvaticami, ki pa tokrat proti razpoloženim gostiteljicam niso imele možnosti za zmago. Prvi niz so Slovenke dobile s 25:19, v drugem so nasprotnicam oddale 18 točk, v tretjem nizu pa so slovenske odbojkarice povsem nadigrale tekmice in se z zmago s 25:11 veselile naslova srednjeevropskih prvakinj.

foto: Grega Wernig

Tretje mesto je po zmagi nad Češko osvojila Madžarska, ki je bila boljša s 3:2 (-21, 25, -22, 22, 10). Za najboljšo igralko turnirja je bila izbrana Slovenke Lorena Lorber Fijok.

Reprezentanca Slovenije, dekleta: Vita Črnila (OK Spodnja Savinjska), Manja Jerala, Zala Špoljarič, Zala Krašovec (vse OK Kamnik), Klara Milošič (ŽOK Ptuj), Ana Žigon, Neli Goršek (obe OK Swatycomet Zreče), Lana Pavlovič (ŠD Piran), Teja Blažič (OK Gorica), Maja Kovačič (OK Neptun Kanal), Naja Boisa (OK Vital Ljubljana) in Lorena Lorber Fijok (OK Nova KBM Branik). Selektor Boris Klokočovnik.

Vir: OZS